donderdag 28 oktober 2010

gordijnen


Jaja het is gelukt!! Met hulp van mijn zusje, die een naaiatelier voor gordijnen heeft, heb ik nieuwe gordijnen voor de huiskamer gemaakt. Mijn zoon wilde heel graag met de gordijnen op mijn blog, dus hij zit pontificaal op de rugleuning van de bank.
Verder ben ik nog maar eens bevestigd in het feit dat gordijnen naaien niet mijn vak is! Het afmeten en knippen lukt allemaal wel, als Tjarda voorzegt hoe het moet dan natuurlijk.
Maar het locken op een industriemachine!!! Van de 6 naden moesten er drie over omdat ze op de golven van de zee in heftige storm leken! Met zo'n aparaat moet je dus echt léren werken, het is net zoiets als autorijden, je hebt wel een paar lessen nodig voordat je weet hoe je een gelijkmatige snelheid aanhoudt en hoe diep je het gaspedaal en de rem in moet trappen.
Het is natuurlijk wel aardig als de strepen in het gordijn allemaal netjes aansluiten, dat is mij ook met spelden niet gelukt, Tjarda daarentegen heeft in notime 7 banen aan elkaar gelockt en alle strepen sluiten aan, zonder ook maar 1 speld te gebruiken. Een laatste poging op de industrielockmachine was het aanzetten van het gordijnband. Je zou zeggen dat band is niet rekbaar dus dat moet lukken, de instructie luidde dat het gordijn er echt glad aan moest komen. Juist, ik kon het band wel glad houden maar de gordijnen zaten er ongeveer gerimpeld aan.
Blindzomen met zo'n speciale machine, dat is jevanhet!! Sjonges wat loopt zo'n machientje lekker zeg. Ik kan dus naar eer en geweten zeggen dat ik de gordijnen zelf blindgezoomd heb, of is het geblinzoomd? In ieder geval dat kon ik.
Toen moesten er nog plooien met haken in, tegenwoordig zijn dat kunstof haken, je naait ze meteen in de plooi en schuift het haakje vervolgens in de juiste positie. Weer een andere machine!! Helaas met de machine kon ik wel rechttoerechtaan naaien maar die haken erin zetten :-((. Of ze zaten alleen aan de bovenkant in de plooi of ze staken erbovenuit of ik had alsnog kans gezien om een bochtje te maken. Dat heb ik dus ook niet zelf gedaan, zucht.
Strijken, overigens ook nog een kunst met al die meters stof, ging prima.
Maar ze hangen ze er dan, pracht gordijnen! (Bijna) Zelf gemaakt.
Voor wie ook super netjes genaaide gordijnen nodig heeft: ateliertjarda@gmail.com. Ze heeft nog geen website maar ik heb haar beloofd om in ieder geval het email adres te vermelden :-))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten